Koronavirové novinky

Pokračujeme dále ve spolupráci s místním farmářem Davidem, který nám hodně pomáhá a kterému můžeme důvěřovat. Zatím nemáme vlastní půdu, a tak jsem dala Davidovi semena zeleniny, které může na své půdě zasít. U nás se hlavně daří pěstovat rajčata a papriky. Chceme ještě zasadit zelí a nějakou listovou zeleninu. Zatím jsme zaseli kořenovou zeleninu, ale té se moc v místních podmínkách nedaří.

Starší děvčata, která u nás bydlí, učím vařit českou kuchyni. Nejšikovnější je Sára, která již sama zvládne uvařit houbovou omáčku. Některá děvčata jsou šikovná na atletiku, hlavně běh. Každý den vstáváme s dětmi v 5 hodin, a na dvorku mají děti rozcvičku, atletickou abecedu a pak běhají kolečka na rozehřátí. Poté si děvčata nasadí roušky a běží se psy na vodítku na nedaleké hřiště, kde Sára trénuje sprint a Kangogo zase vytrvalostní běh. Po jejich návratu domů začíná všední den. Aky s Bajronem a mladšími dětmi jdou nakrmit a napojit zvířata.

Adnan je naším velkým pomocníkem. Udělal nám doma několik nových elektrických zásuvek, protože jsme jich měli nedostatek. Také je velice zručný při jakékoliv opravě na venkovních ubytovacích zařízeních a příbytcích pro zvířata.

Začátkem března, kdy se celosvětově začala šířit pandemie koronaviru, jsme intenzivně začali sledovat dění kolem nákazy a šíření viru. Keňská vláda začala dělat rychlá opaření, jedno z prvních bylo uzavření všech škol. Nastala situace, která nebyla jednoduchá. Museli jsme jednat velice rychle a vyřešit, kam umístíme děti z projektu. Některé jsme odvezli k opatrovníkům. K nám domů jsme vzali dvanáct dětí.

Všechny děti, které jsou u nás doma, mají možnost komunikace se svými sponzory přes mobilní telefony. Protože je celosvětově období koronaviru a nošení roušek, postihla tato situace i nás v Keni. Každý den se zde mění prohlášení vlády ohledně opatření. V jednu chvíli situace u nás vypadala velice špatně, protože se k nám dostaly zprávy, že vláda nařídí úplnou karanténu s absolutním zákazem vycházení. Někdy mám pocit, že Keňa kopíruje vyhlášení v České republice s malými změnami. Více úmrtí v Keni je kvůli policejním zásahům, než nemoci samotné. Co je však velmi šokující, že Keňa má pro celou zemi pouze jedno testovací centrum na virus v Nairobi. Tudíž čísla, která jsou oficiálně uváděna neodpovídají realitě. Město Nairobi je uzavřeno a nikdo nesmí dovnitř ani ven. Navíc když je město uzavřeno, není možné testování pro ostatní obyvatele.

V současné době kvůli omezení pohybu nemůžeme jezdit do sborů a kázat. Děláme proto malá shromáždění doma s dětmi. Děti také vyučuji a vedu je v poznání Bible. Jsem ve spojení s několika přáteli v Čechách, se kterými se pravidelně modlíme. Celá naše rodina prochází tímto obdobím dobře, jsme v pořádku. Vyjíždíme ven z domu s manželem pouze v nejnutnějších případech, na nákupy, do nemocnicea nebo když je něco neodkladně potřeba. Před pár dny, když se dalo ještě cestovat, jsme naší farmu rozšířili o dvě ovečky a jednoho beránka.

Děkujeme nadačnímu fondu KMS, za velmi štědrý dar, díky kterému jsme prozatím začali opravovat podlahy králíkáren. Děkujeme také CBH Chomutov za finanční podporu v době největší krize. Poděkování také všem příznivcům, modlitebníkům, sponzorům, a sourozencům v Kristu. Bůh vám žehnej, láska Pánova ať je s vámi.